sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Rätsinöitä ja vähän muitakin...

...viimeinkin :)

Käytin aluksi kaksi vanhaa pussilakanaa ensimmäisiin rätsinöihin: kierrätys kunniaan tälläkin saralla.


Laitoin ensimmäiseen pirteää vihreää olalle ja oranssinpunaista pitsinauhaa piristykseksi. Vanhat lakanat ovat mitä mukavimpia päällä.
... punaiset (tai punasävyiset) kainalotilkut tuntuivat olleen tyypillisiä ainakin Suistamo, Suojärvi alueella. Ensimmäisiin en tehnyt katesaumoja .


Toiseen laitoin punaiset muiskat olkasauman kohdalle. Tästä tuli hillitympi. Molemmat mallit ovat suoria, neliön mallisilla kainalotilkuilla. Tähän malliin on valmistumassa punainen, ruudullinen feresi.
Feresin olkaimiin käytin vanhaa, varastosta löytynyttä kangasta.


... yllä punainen puuvillavuori takakappaleelle ja musta nauha reunaan. Ruudullisia kankaita näytti olleen useissa alueen puvuissa mutta puvut olivat 1920-luvulla jo kaksiosaisia.


...Olkaimet oikealta puolen ja taakse laitoin samaa kangasta kuin olkainten nurjalle puolen vuoriksi. Tässä vaiheessa "törmäsin" internetin ihmeellisessä maailmassa seuraavaan norjalaiseen kansalllispukuun.


...niin on maailma pieni. Sanoin siskolleni että suunnittelin mielestäni feresin mutta siitä näyttää tulleen norjalainen kansallispuku - onkohan se jokin enne?

Seuraava rätsinä on mielenkiintoinen. Tein senkin vanhasta puuvillalakanasta. Nyt seurasin  tarkemmin Suistamolta talteen otettua "muiskarätsinää". Vaikka alkuperäinen oli tehty pellavasta, yläosa aivinasta, halusin käyttää vanhaa vahvaa lakanaa koska tarkoituksena on hyödyntää jo olemassa olevaa materiaalia. Alla pääntie takaa katsottaessa. Laitoin poimulangat koska materiaali oli sen verran tukevaa ja jätin lankojen päät solmulle jotta jatkossa voisi pääntien kokoa haluttaessa muuttaa.


En ommellut sinisellä virvittäin pääntietä vaan laitoin sinisävyisen vinonauhan. Miesten vanhat paidat ovat oivallisia materiaalilähteitä: niitä on paljon ja ne on vähän käytettyjä. Tästä olen ottanut "muiskat" ja kainalotilkut.


...

Hihat kapenevat alaspäin, materiaalia on käytetty säästeliäästi kuten ennenkin. Halkio on punaista puuvillapalttinaa ja se suljetaan napilla.

 
                                           ... alla esikuva. Mielikuva on samankaltainen.



...Seuraavaksi pari taskua tuleviin fereseihin. Alla sinivalkoisesta pyyheliinasta  takakappale punasävyiseen, pieneen, ihastuttavaan taskuun siskoni tytöille.


Alla malli jota noudattelin. Samaa kuosia ei tietenkään löytynyt, mutta jälleen mielikuva on selkeä mistä malli on otettu. Punaista, kukallista puuvillaa silkkireunalla.


 Hempeän liilan taittuva punainen pellavakankainen rätsinä taskun ja peretniekan kanssa. Vain feresi ja kossinka puuttuu toistaiseksi.


Siskoni pukuun tuleva tasku. Hämmästyttävää miten löysin taskun kankaan vanhasta käyttämättömästä päiväpeitteestäni.


Minua kiehtoo ajatus että karjalaiset asumme perustuvat alueella vallinneeseen tyyliin. Tämä on yksi tapa viedä historiaa ja muistoja lastemme kautta eteenpäin.